Składniki ciasta: (powinny być w temperaturze pokojowej.)
- 140 g masła
- 200 g cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
- 330 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki (125 ml) mleka
- pół szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany
- 500 g czarnej porzeczki (może być również mrożona)
Kruszonka:
- 75 g masła, roztopionego
- 150 g mąki pszennej
- 75 g cukru
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę
Wykonanie:
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
- Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników Dodać wanilię i utrzeć (ciasto może się w tym momencie zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy).
- Bezpośrednio do misy miksera przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodać mleko i kwaśną śmietanę, a następnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
- Formę o wymiarach 23 x 30 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
- Na wierzch wyspać czarną porzeczkę, a na nią równomiernie kruszonkę.
- Ciasto z czarną porzeczką i kruszonką piec w temperaturze 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć, wystudzić.