Ciasto z czarną porzeczką i kruszonką

Ciasto z czarną porzeczką

Składniki ciasta: (powinny być w temperaturze pokojowej.)

  • 140 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki (125 ml) mleka
  • pół szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany
  • 500 g czarnej porzeczki (może być również mrożona)

Kruszonka:

  • 75 g masła, roztopionego
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g cukru

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę

Wykonanie:

  1. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
  2. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników Dodać wanilię i utrzeć (ciasto może się w tym momencie zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy).
  3. Bezpośrednio do misy miksera przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodać mleko i kwaśną śmietanę, a następnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  4. Formę o wymiarach 23 x 30 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
  6. Na wierzch wyspać czarną porzeczkę, a na nią równomiernie kruszonkę.
  7. Ciasto z czarną porzeczką i kruszonką piec w temperaturze 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Wyjąć, wystudzić.

Ciasto z czarną porzeczką Ciasto z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką Ciasto z czarną porzeczką

 

Ciasto z czarną porzeczką Ciasto z czarną porzeczką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.