Bułeczki mleczne

Składniki:
  • 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 370ml ciepłego mleka
  • 8 g suchych drożdży
  • 30g cukru
  • 40 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli

Bułeczki mleczne

Wykonanie:
  1. Do miski robota wsypujemy mąkę, cukier, sól.
  2. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże mieszamy i dolewamy do mąki.
  3. Wyrabiamy ciasto w robocie dosyć długo (ok.10min) aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  4. Następnie dodajemy masło pokrojone w drobne kawałki i wyrabiamy ponownie aż do całkowitego połączenia.
  5. Przykrywamy ciasto ściereczka kuchenną i odstawiamy na ok 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie zagniatamy ciasto ponownie i dzielimy na ok 12 części. (części może być mniej lub więcej, w zależności od tego jak duże chcemy mieć bułeczki)
  7. Z każdej części formujemy kulkę, układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. do ponownego wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie każdą bułeczkę spłaszczamy w dłoniach i ponownie formujemy kuleczki
  9. Układamy gotowe uformowane bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wymiary 28x26cm).
  10. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 40 min.
  11. Następnie delikatnie smarujemy bułeczki mlekiem, posypujemy sezamem (opcjonalnie) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160ºC
  12. Pieczemy 25 min (grzałka góra- dół).
  13. Studzimy na kratce.
Bułeczki mleczne Bułeczki mleczne Bułeczki mleczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *