Dziś coś dla miłośników mlecznych, słodkich kaw, a tak szczerze, to raczej kawowych deserów.
Dalgona Coffee to kawa składająca się z ciepłego lub zimnego mleka i kremowej, kawowej pianki na górze.
Do przygotowania kawowej pianki potrzebne są tylko 3 składniki: kawa rozpuszczalna, cukier i woda.
Ważne jest, aby stosunek objętościowy składników na piankę, był 1:1:1.
Ponieważ mniejsza ilości niż 2 łyżki, jest bardzo trudna do ubicia najlepiej piankę zrobić z 2 łyżek kawy, cukru i wody. Pianki wystarczy wówczas na 2 osoby. Oczywiście jeżeli potrzebujemy jej więcej zwielokrotniamy ilość składników. Mleka proponuję użyć po ok. 200ml na jedną osobę, ale można dostosować jego ilość do własnych preferencji smakowych.
Składniki na 2 porcje:
Pianka:
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej (zwykłej lub bezkofeinowej)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- ok. 400 ml mleka, zimnego lub ciepłego (mleko krowie lub roślinne)
- kostki lodu do zimnego mleka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kawę, cukier i wodę przełożyć do miski i ubijać mikserem ( najlepiej ręcznym) ok. 3- 4 minut, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana.
- Do dwóch szklanek rozlać mleko i wyłożyć delikatnie piankę.
- Podawać od razu.