Ciasto z jagodami

Lekkie i puszyste ciasto pełne owoców. Doskonała baza do takich dodatków jakie akurat mamy lub najbardziej lubimy. Mogą być jagody, maliny, truskawki, wiśnie…Za każdym razem wychodzi pysznie

Ciasto z jagodami

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 100g roztopionego masła
  • 100g oleju (kokosowy, rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron)
  • 5 średnich jajek
  • 150 g cukru (około 3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sodki
  • 800 g jagód (lub innych owoców)
  • aromat pomarańczowy (opcjonalnie)

 

Ciasto z jagodami Ciasto z jagodami Ciasto z jagodami

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180ºC.
  2. Jajka z cukrem umieść w misie miksera i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania puszystego, jasnego kremu (ok. 7 minut)
  3. Masło rozpuść i połącz z olejem (jeżeli używasz olej kokosowy, również go rozpuść)
  4. Do ubijanego na wysokich obrotach puchu jajecznego dolej cienką stróżką olej wymieszany z masłem oraz kilka kropli aromatu.
  5. W osobnej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek i sodkę.
  6. Przygotowaną mieszankę przesiej do miski z jajek z cukrem i powoli, ale dokładnie wymieszaj szpatułką lub drewniana łyżką.
  7. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy o wymiarach 24×24 (może to być również tortownica o średnicy 24-25cm)
  8. Jagody umyj i rozsyp na cieście. (nie potrzeba ich wciskać)
  9. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok.50min.
  10. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko go uchyl i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 10 minut
  11. Możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.