Jeśli jeszcze nie doszliście do tego, że wiśnie i czekolada to duet doskonały polecam to ciacho. Jest niezbitym dowodem na potwierdzenie tej tezy. Pyszny, rozpływający się w ustach, przecudnie czekoladowy biszkopt nasączony domową nalewką wiśniową przełożony bitą śmietaną z musem wiśniowym- PYCHA!
Źródło „Moje Wypieki”
Składniki ciasta
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao (płaskie)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki zagotować mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Gdy masa będzie zupełnie zimna przygotować :
- 5 żółtek
- 5 białek
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dodać żółtka i ubić . Wlać wystudzoną mieszankę czekoladową i dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy ciasto, wyrównać .Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut (sprawdzić patyczkiem). Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na pół.
Składniki kremu śmietanowo-wiśniowego:
- 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- 800 g wiśni ( mogą być mrożone)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- około 100 ml wody
Wiśnie umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować .Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Można to zrobić w mikrofali. Zdjąć z palnika, dodać do gorącego puree z wiśni i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni. Ubijać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia – potrwa to krótką chwilę.
Składniki polewy czekoladowej:
- 125 ml śmietany kremówki 33%
- 125 g gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia i wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia .
Poncz
- pół szklanki nalewki wiśniowej lub cherry brandy
Do dekoracji
- wiśnie z syropu (mogą być kandyzowane)
Pierwszy kakaowy blat lekko nasączyć połową nalewki. Na niego wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem wiśniowy . Schłodzenia .Gdy krem dobrze stężeje rozprowadzić na nim polewę. Udekorować wisienkami z syropu.
Przechowywać w lodówce.