Pyszne, lekkie ciasto z truskawkami i kremem ze śmietany i białej czekolady. Uroku dodaje mu piękny szpinakowy biszkopt. Smakuje nawet przeciwnikom kremowych ciast. Pychotka
Biszkopt szpinakowy: (forma 25×35)
- 4 średnie jaja
- 120 g młodych liści szpinaku (na puree)
- 50 g oleju rzepakowego
- 150 g cukru
- 40 ml gorącej wody
- 160 g mąki tortowej w tym 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Przygotować formę wykładając dno papierem do pieczenia
- Liście szpinaku umyć, odciąć ogonki, zblendować z olejem na gładkie puree
- Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
- Ubić białka z solą i połową cukru.
- Żółtka przełożyć do misy. Włączyć mikser i wlać 40 ml wrzątku. Ubijając dalej dodać wanilię i pozostały cukier. Ubić na puszystą masę.
- Dodać masę szpinakową, przemieszać łyżką i krótko zmiksować na wolnych obrotach.
- Dodać mąkę na dwa razy, delikatnie mieszając szpatułką.
- Na koniec wmieszać pianę i delikatnie wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, na środkową półkę i piec ok. 50 minut bez termoobiegu – do suchego patyczka.
Krem z białej czekolady:
- 500ml śmietanki 36% (lub 30%)
- 150g białej czekolady
- 8g żelatyny namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody
- Dodatkowo 100ml schłodzonej śmietanki 30-36%
- Śmietankę mocno podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy pokruszoną czekoladę i namoczoną żelatynę.
- Po chwili mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy folią spożywczą dotykowo (folia ma dotykać do masy) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Zżelowaną masę ubijamy mikserem dodając ok 100ml schłodzonej śmietanki do otrzymania gęstego, puszystego kremu.
Dodatkowo:
- 1/2 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,75 l wody
Biszkopt można lekko nasączyć (u mnie 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami soku z limonki) Wyłożyć krem. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć „dachówkowo” na kremie. Zalać tężejącą galaretką.
Smacznego