Sezonowe ciasto z truskawkami

Pyszne, lekkie ciasto z truskawkami i kremem ze śmietany i białej czekolady. Uroku dodaje mu piękny szpinakowy biszkopt. Smakuje nawet przeciwnikom kremowych ciast. Pychotka

Sezonowe ciasto z truskawkami

Biszkopt szpinakowy: (forma 25×35)

  • 4 średnie jaja
  • 120 g młodych liści szpinaku (na puree)
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 150 g cukru
  • 40 ml gorącej wody
  • 160 g mąki tortowej w tym 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sezonowe ciasto z truskawkami

Sezonowe ciasto z truskawkami

Sezonowe ciasto z truskawkami

  • Przygotować formę wykładając dno papierem do pieczenia
  • Liście szpinaku umyć, odciąć ogonki, zblendować z olejem na gładkie puree
  • Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
  • Ubić białka z solą i połową cukru.
  • Żółtka przełożyć do misy. Włączyć mikser i wlać 40 ml wrzątku. Ubijając dalej dodać wanilię i pozostały cukier. Ubić na puszystą masę.
  • Dodać masę szpinakową, przemieszać łyżką i krótko zmiksować na wolnych obrotach.
  • Dodać mąkę na dwa razy, delikatnie mieszając szpatułką.
  • Na koniec wmieszać pianę i delikatnie wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, na środkową półkę i piec ok. 50 minut bez termoobiegu – do suchego patyczka.

Krem z białej czekolady:

  • 500ml śmietanki 36% (lub 30%)
  • 150g białej czekolady
  • 8g żelatyny namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody
  • Dodatkowo 100ml schłodzonej śmietanki 30-36%
  1. Śmietankę mocno podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy pokruszoną czekoladę i namoczoną żelatynę.
  2. Po chwili mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy folią spożywczą dotykowo (folia ma dotykać do masy) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Zżelowaną masę ubijamy mikserem dodając ok 100ml schłodzonej śmietanki do otrzymania gęstego, puszystego kremu.

Dodatkowo:

  • 1/2 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,75 l wody

Sezonowe ciasto z truskawkami

Biszkopt można lekko nasączyć (u mnie 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami soku z limonki) Wyłożyć krem. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć „dachówkowo” na kremie. Zalać tężejącą galaretką.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *