Dzisiejsze ciasto to prawdziwe migdałowo- śmietankowo -borówkowe szaleństwo . Puszysty biszkopt, przełożony masą z białej czekolady, migdałów i słodkiej śmietanki, mnóstwo borówek i ….bita śmietana oczywiście z dużą ilością borówek. To nie może nie smakować . Powiecie,że kaloryczne…., na pewno, ale i tak polecam i to bardzo. Kalorie można przecież spalić na długim jesiennym spacerze
Biszkopt
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 pełna szklanka mąki pszennej (dałam tortową)
- 1 mały cukier waniliowy (16g)
- 3 łyżki oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z białej czekolady
- 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 2 białe czekolady (każda po 100 g)
- 100 g płatków migdałowych
- pokruszony biszkopt (góra)
Bita śmietana
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- 1 mały cukier waniliowy (16g)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki borówki amerykańskiej
Dodatkowo
- borówki do posypania
- poncz (1/2 szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki likieru cytrynowego)*
Wykonanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do prawie ubitych białek wsypać porcjami cukier i nadal ubijać do otrzymania lśniącej, sztywnej masy.
- Do ubitych białek dodać żółtka,zmiksować,
- Dodać mąkę , wymieszać już bez użycia miksera
- Na koniec dodać olej- wymieszać.
- Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 35 minut.
- Po upieczeniu, odciąć górę ciasta,( w proporcji spód 2/3, góra 1/3)
- Górę ciasta pokruszyć
- Dół przełożyć do formy, w której był pieczony naponczować*
Masa z białej czekolady:
- Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną białą czekoladę, płatki migdałowe i pokruszony biszkopt, wszystko razem zagotować.
- Gorącą masę wylać na biszkopt, wyrównać i ostudzić.
Bita śmietana:
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo cukry,
- Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzącej wody
- Gdy żelatyna lekko przestygnie dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietany i energicznie wymieszać
- Dodać do pozostałej ubitej śmietany i krótko zmiksować
- Na koniec wsypać borówki ( 2 szklanki)
- Śmietanę wyłożyć na masę z białej czekolady
- Wierzch posypać borówkami.
- Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki
* jeżeli wolicie suche ciasta poncz można pominąć