Schab z marynaty

Kotlety schabowe przygotowujemy przeważnie  w postaci smażonej, oczywiście panierując je wcześniej w bułce tartej. Dla odmiany proponuję zamarynować pokrojony na  kotlety schab, a potem usmażyć . Marynata sprawi,że mięsko będzie mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Ponadto  możemy zamarynować je 3-4 dni wcześniej, co jest ogromną zaletą przy proszonych, czy świątecznych obiadach.
Składniki: (ok.10 kotletów)

 

  • 1 kg schabu ( pokroić na kotlety)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Marynata:

  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka płaska musztardy
  • 5 łyżek oleju

Schab z marynaty

Schab z marynaty

Wykonanie:

  1. Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko rozbić tłuczkiem.
  2. Kotlety posolić i oprószyć pieprzem.
  3. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać .
  4. Kotlety umieścić w szklanym zamykanym naczyniu , zalać marynatą dbając o to, aby każdy kotlet był nią otoczony.
  5. Wstawić do lodówki na 3-4 dni.
  6. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kolejno wszystkie kotlety ( staramy się aby jak najwięcej marynaty pozostało na mięsie)
  7. Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15-20 min aby się dopiekły.Można również umieścić wszystkie obsmażone kotlety na patelni i dopiekać na najmniejszym ogniu kuchenki- ja jednak w obawie przed przypaleniem wolę to robić w piekarniku.

Schab z marynaty

Schab z marynaty

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.