Raffaello z borówkami amerykańskimi

Raffaello z borówkami amerykańskimi

Dzisiejsze ciasto to prawdziwe migdałowo- śmietankowo -borówkowe szaleństwo . Puszysty biszkopt, przełożony masą z białej czekolady, migdałów i słodkiej śmietanki, mnóstwo borówek i ….bita śmietana oczywiście z dużą ilością borówek. To nie może nie smakować  . Powiecie,że kaloryczne…., na pewno, ale i tak polecam i to bardzo. Kalorie można przecież spalić na długim jesiennym spacerze

Biszkopt

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej (dałam tortową)
  • 1 mały cukier waniliowy (16g)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z białej czekolady

  • 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 2 białe czekolady (każda po 100 g)
  • 100 g płatków migdałowych
  • pokruszony biszkopt (góra)

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy (16g)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki borówki amerykańskiej

Dodatkowo

  • borówki do posypania
  • poncz (1/2 szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki likieru cytrynowego)*

Raffaello z borówkami amerykańskimi

Wykonanie:

Biszkopt:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli.
  2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Do prawie ubitych białek wsypać porcjami cukier i nadal ubijać do otrzymania lśniącej, sztywnej masy.
  4. Do ubitych białek  dodać żółtka,zmiksować,
  5. Dodać  mąkę , wymieszać już bez użycia miksera
  6. Na koniec dodać olej- wymieszać.
  7. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec ok. 35 minut.
  9. Po upieczeniu, odciąć górę ciasta,( w proporcji spód 2/3, góra 1/3)
  10. Górę ciasta pokruszyć
  11. Dół przełożyć do formy, w której był pieczony  naponczować*

Masa z białej czekolady:

  1. Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną białą czekoladę, płatki migdałowe i pokruszony biszkopt, wszystko razem zagotować.
  2. Gorącą masę wylać  na biszkopt, wyrównać i ostudzić.

Bita śmietana:

  1. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo  cukry,
  2. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzącej wody
  3. Gdy żelatyna lekko przestygnie dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietany i energicznie wymieszać
  4. Dodać do pozostałej ubitej śmietany i krótko zmiksować
  5. Na koniec wsypać borówki ( 2 szklanki)
  6. Śmietanę wyłożyć na masę z białej czekolady
  7. Wierzch posypać borówkami.
  8. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki

* jeżeli wolicie suche ciasta poncz można pominąć

Raffaello z borówkami amerykańskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *