Maślankowiec z jabłkami

Maślankowiec z jabłkami to ciasto z serii: szybkie, łatwe i smaczne.
Oczywiście dobór owoców jest w tym momencie przypadkowy. Miałam jabłka wiec je użyłam, ale doskonale sprawdzą się w nim brzoskwinie,
śliwki, rabarbar,wiśnie, czy co tam wpadnie Wam w rękę  .
Również maślankę możemy zastąpić np. jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem. Ważne jest tylko aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Jeżeli więc trzymamy niektóre z nich w lodówce, koniecznie wyjmijmy je z niej wieczorem poprzedzającym pieczenie.

 
Maślankowiec z jabłkami
 

Składniki  (użyłam tortownicy o Ø 24 cm )

  • 400 g mąki pszennej
  • 4  jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. maślanki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 jabłka
  • cynamon (lub cukier cynamonowy)
  • cukier puder
Maślankowiec z jabłkami
Wykonanie:
  1. Pamiętamy o tym, żeby składniki miały temperaturę pokojową
  2. Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą.
  3. Stopniowo dodajemy olej, maślankę i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia
  4. Ubijamy krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Na to wykładamy pokrojone w kostkę jabłka wciskając je lekko w ciasto
  7. Całość posypujemy cynamonem lub cukrem cynamonowym
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na około 45 minut.
  9. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe
  10. Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Smacznego 

Maślankowiec z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.