Maślankowiec z jabłkami to ciasto z serii: szybkie, łatwe i smaczne.
Oczywiście dobór owoców jest w tym momencie przypadkowy. Miałam jabłka wiec je użyłam, ale doskonale sprawdzą się w nim brzoskwinie,
śliwki, rabarbar,wiśnie, czy co tam wpadnie Wam w rękę .
Również maślankę możemy zastąpić np. jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem. Ważne jest tylko aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Jeżeli więc trzymamy niektóre z nich w lodówce, koniecznie wyjmijmy je z niej wieczorem poprzedzającym pieczenie.
Składniki (użyłam tortownicy o Ø 24 cm )
- 400 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. maślanki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
- cynamon (lub cukier cynamonowy)
- cukier puder
Wykonanie:
- Pamiętamy o tym, żeby składniki miały temperaturę pokojową
- Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą.
- Stopniowo dodajemy olej, maślankę i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia
- Ubijamy krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na to wykładamy pokrojone w kostkę jabłka wciskając je lekko w ciasto
- Całość posypujemy cynamonem lub cukrem cynamonowym
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na około 45 minut.
- Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe
- Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Smacznego