Szybka i smaczna sałatka typu „fit”. Doskonała na kolację lub jako drugie śniadanie do pracy. Świetnie sprawdzi się też na domowym spotkaniu z przyjaciółmi.
Polecam !
Polecam !
Składniki sałatki
-
1 szklanka kaszy bulgur
-
1 i 1/2 szklanki wrzątku
-
1/2 łyżeczki
-
1 puszka ciecierzycy
-
1 czerwona papryka ( można zastąpić konserwową)
-
1 mała czerwona cebula
-
2/3 zielonego ogórka szklarniowego
-
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Składniki dressingu
-
1 ząbek czosnku
-
1/4 szklanki oliwy z oliwek
-
2 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżeczka cukru
-
1/2 łyżeczki soli
-
1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Kaszę bulgur umieścić w zamykanym naczyniu, zalać wrzątkiem, dodać pół łyżeczki soli, szczelnie przykryć i odstawić na 25 minut aż napęcznieje.
- Paprykę pokroić w niewielką kostkę.
- Cebulkę drobno posiekać.
- Ogórka pokroić w kostkę (nie obierać)
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy-przepłukać.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Przygotować dressing :czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą,sokiem z cytryny i przyprawami
- Napęczniałą, ostudzoną kaszę wymieszać z przygotowanymi , pokrojonymi warzywami i odsączoną ciecierzycą.
- Wlać sos i całość dokładnie wymieszać.
- Wstawić do lodówki na kilka godziny. ( mnie najlepiej smakowała następnego dnia 😉 )
Smacznego !