Sałatka jajeczno-marchewkowa

Moja dzisiejsza propozycja to sałatka na bazie jajek i marchewki. Pozostałe składniki, a wśród nich serek topiony znakomicie podkręcają i uatrakcyjniają  jej smak. Sałatka pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje 
Do tego jeszcze nie jest pracochłonna. Wystarczająco zachęciłam do wypróbowania??? 
Sałatka jajeczno-marchewkowa
Składniki:
 
  • 5 jajek
  • 200 g śmietankowych serków topionych 
  • 300 g polędwicy drobiowej
  • 350 g marchewki
  • 3 – 4 ogórki konserwowe
  • 1  czerwona cebula 
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 300 ml majonezu
  • 4 łyżki śmietany 12% 

  •  Serki  topione zamrażamy a następnie  ścieram na tarce o dużych oczkach
  •  Marchewkę myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  • Ugotowaną i ostudzoną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach
  • Szczypiorek i cebulę drobno siekamy.
  • Polędwicę i ogórki kroimy w niewielką kostkę.
  • Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu obieramy i oddzielamy żółtka od bialek
  • Białka ścieram na dużych oczkach tarki.
  • Żółtka ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Przygotowujemy sos- w tym celu majonez mieszamy  dokładnie ze śmietaną.

  •  W przezroczystym, szklanym naczynia, w którym planujemy podać sałatkę  układamy  następujące warstwy:
  1.  starte białka oprószone pieprzem, smarujemy sosem*
  2. starta  marchewka** smarujemy sosem 
  3. starte topione serki,
  4.  cebula czerwona,smarujemy sosem
  5. ogórki konserwowe,
  6. polędwica drobiowa, smarujemy sosem
  7. starte żółtka.
  8. dekorujemy resztą marchewki i szczypiorkiem w/g uznania

* sos należy smarować w takiej ilości, aby starczyło nam na 4 razy

** zostawiłam 1/2 szklanki tartej marchewki do dekoracji

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.