Ciasteczka kacze łapki

Mam dziś dla was pyszne ciasteczka serowe . Są szybkie i proste w przygotowaniu, a ich smak i struktura ciasta ( zbliżona do ciasta francuskiego) z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Do ciasta nie dodajemy cukru. Cała ich słodycz tkwi w otoczce i tu mamy pole do popisu. Do cukru, w którym otaczamy ciasteczka możemy dodać cynamon lub suszoną skórkę cytrynową lub użyć cukru brązowego. Można też dodać  nieco przyprawy do piernika lub imbiru??? Ogranicza nas w tym momencie tylko nasza wyobraźnia  . Z podanego przepisu otrzymamy dwie blachy ciasteczek…i nie radzę robić z połowy, ciasteczka niesamowicie wciągają. Koniecznie wypróbujcie !

Ciasteczka kacze łapki

Składniki na ciasto:

  • 200 gramów twarogu półtłustego (śmietankowy* lub biały zmielony absolutnie nie homogenizowany)
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła, ( powinno być „podmrożone”)
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Do obtaczania:

  • 1/2 szklanki cukru
  • dowolne dodatki -cynamon, cukier waniliowy,imbir, skórka cytrynowa (opcjonalnie)

Ciasteczka kacze łapki

*użyłam taki

Wykonanie :

  1. W misce umieścić mąkę, żółtka, zmielony ser ( lub twarożek śmietankowy)
  2. Bezpośrednio do mąki zetrzeć na tarce masło ( powinno być lekko zamrożone, wtedy ścieranie pójdzie nam sprawnie i lekko)
  3. Szybko zagnieść ręką ciasto dodając 2-3 łyżki zimnej wody.
  4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ( minimum godzinę)
  5. Schłodzone ciasto podzielić na 3-4 części,
  6. Pierwsza część rozwałkować podsypując lekko mąką na grubość 3-4mm -pozostałe części trzymać w lodówce ( pod wpływem ciepła ciasto robi się lepkie i ciężko je rozwałkować.)
  7. Z rozwałkowanego ciasta wycinać obręczą krążki ( można też szklanką )
  8. Cukier ( z ewentualnymi dodatkami) umieścić na talerzu
  9. Wycięte krążki obtaczać w cukrze, składać na pół, znów obtoczyć, złożyć jeszcze raz na pół, obtoczyć kolejny raz
  10. Gotowe układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
  11. Piec w temperaturze 180ºC ok 20-25 minut ( powinny ładnie się przyrumienić)

Ciasteczka kacze łapki

Smacznego !

Komentarze do przepisu: “Ciasteczka kacze łapki

  1. Zofia

    Bardzo smaczne, szybko się robi i jeszcze szybciej znikają. Spróbowałam obtoczyć parmezanem i wykorzystałam jako dodatek do barszczu. Przepis trafił do rodzinnej książki z przepisami. Dziękuję.

    • Ika

      To ja dziękuję za miły komentarz i polecam wypróbowanie innych przepisów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *