Sałatka z kurczakiem i selerem konserwowym powstaje naprawdę błyskawicznie . Nie mamy tu zbyt wiele do krojenia i czas jest nam potrzebny jedynie do ugotowania oraz ostudzenia jajek i piersi z kurczaka.Najlepiej więc, gdy zaplanujemy to wcześniej (np. w czasie przygotowywania obiadu)-unikniemy w ten sposób niepotrzebnego czekania . Sałatka doskonale sprawdza się jako danie kolacyjne lub jako lunch do pracy. Nie powstydzi się jej również żadna impreza
Zapraszam do wypróbowania !
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 2 łodygi selera naciowego
- Biała część pora (dałam ok. 5cm)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka białej fasolki
- 1 słoik selera konserwowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka Vegety
Wykonanie:
- Pierś umyć, zalać wodą (ok.1/2l) dodać Vegetę i ugotować do miękkości (potrwa to jakieś 10-15 min) -wyjąć z wody i ostudzić.
- Jajka ugotować, obrać i ostudzić.
- Pora umyć,drobno pokroić (lub zetrzeć na szatkownicy), umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Po 2 minutach wodę odlać a pora odcisnąć
- Kukurydzę i fasolkę umieścić na sitku, przepłukać i dokładnie odsączyć.
- Seler wyjąć ze słoika, odsączyć i pokroić na mniejsze odcinki.
- Ostudzone jajka posiekać ( niezbyt drobno).
- Łodygi selera naciowego drobno posiekać.
- Ostudzonego kurczaka pokroić w kostkę .( u mnie 2×2 lecz wielkość zależy od upodobań)
- Majonez wymieszać z jogurtem, lekko posolić i popieprzyć
- Wszystko umieścić w misce i delikatnie wymieszać
- Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego