Marysieńka – przepis ze zbiorów Siostry Anastazji to mój typ na nadchodzące święta. Ciasto moi domownicy i znajomi ocenili jako wybitne , dlatego chętnie do niego wracam i dzielę się przepisem z Wami.
Pracę przy nim warto rozłożyć sobie na dwa dni. Najpierw upiec kakaowy biszkopt i bezę orzechową. Krem i złożenie ciasta odłożyć na dzień następny.
Ciasto wychodzi pyszne,podzielne i efektowne.
Zaręczam,że trud włożony w jego wykonanie bardzo się opłaca.Spróbujecie???
Biszkopt
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 140 g mąki pszennej
- 50 g kakao
Wykonanie:
- Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,
- Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
- Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki by składniki się połączyły
- Formę 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.
- Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 50 cm upuścić je na podłogę, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej.
- Po wystudzeniu oddzielić boki od formy ostrym nożykiem.
- Wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.
Poncz
- 1/3 szklanki likieru kawowego (lub w wersji bezalkoholowej zaparzonej kawy)
- 1/3 szklanki wody
Beza orzechowa:
- 5 dużych białek
- 200 g drobnego cukru
- 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej.
- Dodać posiekane orzechy, przesiane mąki i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
- Formę o wymiarach 25×36 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć do niej bezę orzechową i wyrównać.
- Piec w 175ºC przez około 30 – 40 minut.
- Wyjąć, wystudzić.
Krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
Wykonanie:
- W garnuszku zagotować mleko z cukrem wanilinowym. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
- Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i ubić do białości trzepaczkami do białek).
- Dodać mąkę ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia.
- Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia.
- Zagotować, często mieszając, aż powstanie budyń .
- Zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej
- Masło umieścić w misie miksera i utrzeć, do puszystości. Dodać budyń (w temperaturze pokojowej), w trzech turach, ucierając po każdym dodaniu do otrzymania gładkiego kremu.
Polewa :
- 80 g deserowej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Złożenie ciasta:
- Pierwszy biszkoptowy blat położyć na tacy, nasączyć połową ponczu.
- Posmarować równo połową kremu .
- Na krem położyć orzechowy blat bezowy, a na niego wyłożyć pozostałą część kremu.
- Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu. Odstawić do lodówki do stężenia.
- Po kilku godzinach na wierzch wylać gęstniejącą polewę czekoladową,
- Posypać posiekanymi orzechami lub udekorować połówkami orzechów.
- Odstawić do zastygnięcia
Smacznego :-).