Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem żurawiny, to prawdziwa uczta dla podniebienia . Oczywiście polecam raczej smakoszom żytnich wypieków. Chlebek wychodzi ciężki, wilgotny, lekko lepki…. czyli typowy dla wyrobów z mąki żytniej. Żurawina nadaje mu lekko słodkawego smaku, do tego świeże masełko…. pycha Zapytacie jak go zrobić? Nic prostszego wystarczy łyżka, miska, woda, mąka i żurawina (ten składnik można ewentualnie pominąć i zrobić klasyczny chleb żytni na zakwasie ) Musimy jeszcze mieć aktywny zakwas żytni i tak naprawdę to od niego zależy powodzenie naszego wypieku.
składniki
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 450 ml wody
- 100 g suszonej żurawiny
- 1,5 łyżeczki soli
wykonanie
- Zakwas musi być aktywny czyli dokarmiony kilka/kilkanaście godzin wcześniej.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy łyżką. Tylko tyle, żeby się połączył, nie dłużej.
- Przekładamy do keksówki (mniej więcej 12×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie nieco powyżej brzegów formy. Potrwa to ok. 5-7 godzin.
- Wyrośnięte ciasto przy użyciu siteczka lub przesiewacza posypujemy mąką
- Pieczemy 40 minut w 210ºC. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce (tak żeby był przewiew od spodu).
Smacznego!
Chlebek pyszny ale niestety skórka mi się odkleila od reszty. Co może być powodem ? Piekłem góra dół bez trmoobiegu, ?
Nie wiem, jakoś nigdy mi się nie odkleiła…może za szybko wyrastał? Często tak się dzieje jeśli chcemy się pospieszyć i wstawiamy chlebek do wyrastania w piekarniku ( na 30 stopni )