Czekoladowe z wiśniami to bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne ciasto z owocami. Wiśnie i czekolada komponują się w nim wspaniale. Jeśli jednak ktoś jeszcze się waha czy warto wypróbować dodam, że mikser właściwie nie będzie potrzebny,i że w kilka minut wyczarujecie pyszne ciacho
do popołudniowej kawki .
Zachęciłam ?
To robimy !
Składniki:
- 150g mąki pszennej + 25g do oprószenia wiśni
- 150g masła
- 100g czekolady mlecznej
- 80 g cukru
- 100 ml mleka
- 3 pełne łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sodki ( na czubku łyżeczki)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 300 g wydrylowanych wiśni
Wykonanie:
- Masło, cukier, cukier waniliowy i mleko podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia się składników, zdjąć z palnika
- Do gorącego płynu dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszać, aż czekolada się rozpuści, pozostawić do wystygnięcia
- Do zimnej masy dodać jajka oraz przesiane składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodkę
- Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować
- Wiśnie pozbawić pestek, oprószyć mąką, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać
- Foremkę ( użyłam 22×22) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
- Piec w 180ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka
- Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzone można posypać cukrem pudrem lub polać polewą lub zostawić bez niczego
Smacznego!