Pierogi z mięsem gotowanym są idealnym daniem, do którego można wykorzystać mięso pozostałe z rosołu. Można też specjalnie ugotować jakiś kawałek karczku czy łopatki a wywar użyć do sporządzenia zupy.
Bardzo polecam ciasto na pierogi. Wspaniale się wałkuje, lepi, nie rozkleja się w czasie gotowania, a po ugotowaniu jest miękkie i delikatne. Nam bardzo smakowało, więc zachęcam do wypróbowania .
Bardzo polecam ciasto na pierogi. Wspaniale się wałkuje, lepi, nie rozkleja się w czasie gotowania, a po ugotowaniu jest miękkie i delikatne. Nam bardzo smakowało, więc zachęcam do wypróbowania .
Składniki: (na ok.44 sztuki- ∅ 10cm)
Ciasto:
- 40 dkg maki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- mąka do podsypania
Mąkę wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą.* Dodajemy olej i mieszamy widelcem. Wykładamy na stolnicę i czekamy do momentu, aż ciasto nie będzie nas parzyć w ręce przy wyrabianiu. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu pojawienia się w nim pęcherzyków powietrza. Ciasto przykrywamy (np. miską) i pozostawiamy, żeby „odpoczęło” i wystygło. Po tym czasie dzielimy na 2-3 części. Podsypując mąką wałkujemy cienkie placki i wykrawamy koła. Koła nadziewamy farszem, dokładnie zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki oleju, przez 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane zrumienioną na tłuszczu cebulką.
* Napisałam jak zrobić ciasto ręcznie, ale jak najbardziej można je zagnieść w robocie typu thermomix (program z kłoskiem), lub w maszynie do chleba- wówczas wrzucamy wszystkie składniki, maszyna wyrabia a my nie przejmujemy się wrzątkiem.
Farsz:
- 35-40 dkg gotowanego mięsa
- 1papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Ugotowane mięso zmielić w blenderze lub przy użyciu maszynki . Czosnek, cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Przesmażyć na 1 łyżce oleju i dodać do masy mięsnej. Dodać jajko , bułkę tartą i doprawić pieprzem i solą.