Kostka agrestowo-śmietankowa

Kostka agrestowo-śmietanowa to typowo letnie ciasto. Jest delikatne i orzeźwiające, a do tego proste do przygotowania. Miękki biszkopt, który dzięki dodatkowi oleju nie wymaga już nasączania, kwaskowata warstwa agrestu i bita śmietana- wszystko razem smakuje wspaniale. Z degustacją należny jednak odczekać do następnego dnia, aby herbatniki zdążyły odpowiednio nawilgnąć.

Kostka agrestowo-śmietankowa

Składniki na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę.
  2. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając.
  3. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając.
  4. Wlewać strużką olej, dalej ubijając.
  5. Mąkę z proszkiem – przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
  6. Ciasto wlać do formy 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
  7. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Wyjąć, wystudzić.

Warstwa agrestowa:

  • 1 kg agrestu, odszypułkowanego
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru); każdy na pół litra mleka

Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową szklanki wody. Przykryć pokrywką i zagotować. W szklance rozrobić 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Rozrobione budynie dodać do agrestu, zagotować i pogotować przez chwilę, mieszając. Zdjąć z palnika.

Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.

Kostka agrestowo-śmietankowa

Ponadto:

  • 750 ml  schłodzonej  śmietany kremówki ,
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki mleka
  • 200 g herbatników maślanych
  • lukier cytrynowy* (1 szklanka cukru pudru roztarta z 4 łyżkami soku z cytryny grzbietem dużej łyżki; jeśli lukier jest zbyt rzadki dodajemy cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – soku z cytryny)

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, na sztywno. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej ale płynnej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać . Tak zahartowaną żelatynę dodać do ubitej śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć na warstwę agrestu, wyrównać. Na górze poukładać maślane herbatniki. Polukrować. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

  • ja lukier pominęłam

 

Kostka agrestowo-śmietankowa

Kostka agrestowo-śmietankowa

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.