Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem żurawiny, to prawdziwa uczta dla podniebienia . Oczywiście polecam raczej smakoszom żytnich wypieków. Chlebek wychodzi ciężki, wilgotny, lekko lepki…. czyli typowy dla wyrobów z mąki żytniej. Żurawina nadaje mu lekko słodkawego smaku, do tego świeże masełko…. pycha  Zapytacie jak go zrobić? Nic prostszego  wystarczy łyżka, miska, woda, mąka i żurawina (ten składnik można ewentualnie pominąć i zrobić klasyczny chleb żytni na zakwasie ) Musimy jeszcze mieć aktywny zakwas żytni i tak naprawdę to od niego zależy powodzenie naszego wypieku.

składniki

  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 450 ml wody
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1,5 łyżeczki soli

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

wykonanie

  • Zakwas musi być aktywny czyli dokarmiony kilka/kilkanaście godzin wcześniej.

zakwas żytni

  •  Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy  łyżką. Tylko tyle, żeby się połączył, nie dłużej.
Chleb żytni na zakwasie z żurawiną
  • Przekładamy do keksówki (mniej więcej 12×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie nieco powyżej brzegów formy. Potrwa to ok. 5-7 godzin.

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

  • Wyrośnięte ciasto  przy użyciu siteczka lub przesiewacza posypujemy mąką

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

  • Pieczemy 40 minut w 210ºC. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce (tak żeby był przewiew od spodu).

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

Smacznego!

Komentarze do przepisu: “Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

  1. Mario

    Chlebek pyszny ale niestety skórka mi się odkleila od reszty. Co może być powodem ? Piekłem góra dół bez trmoobiegu, ?

    • Ika

      Nie wiem, jakoś nigdy mi się nie odkleiła…może za szybko wyrastał? Często tak się dzieje jeśli chcemy się pospieszyć i wstawiamy chlebek do wyrastania w piekarniku ( na 30 stopni )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *