Obłędnie pyszne rogale, idealne na śniadanie. Zbliżone do tych, które kupujecie w jednym z popularnych marketów, nie muszę jednak dodawać, że jakością biją tamte na głowę . Polecam do wypróbowania.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 100ml letniego mleka
- 180ml letniej wody
- 1 łyżeczki soli
- 30g cukru ( 50g w wersji na słodko)
- 15g drożdży
- 30g roztopionego masła
jajko do posmarowania rogali
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić bardzo dokładnie ( ok.8-10min.) przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Gdyby było zbyt twarde trzeba dodać nieco wody.
- Następnie przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. godzinę -do podwojenia objętości.
- Jeszcze raz zagnieść ciasto, tym razem na stolnicy i podzielić na 8 części.
- Uformować rogale i odstawić na 30 min do podrośnięcia.
- Posmarować rozmąconym jajkiem i piec przez 30 minut w temperaturze 200ºC
Studzić na kratce.