Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu. Tym razem to bułeczki z dodatkiem mąki razowej.Są miękkie, puszyste i pyszne.Nadają się do wędliny oraz do słodkich dodatków. Zrobicie je z łatwością pod warunkiem użycia robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Szczerze polecam 😊
Składniki:
- 100 g mąki pszennej razowej
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml maślanki, (w temperaturze pokojowej)
- 20 g drożdży świeżych
- 20 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie:10-20 ml letniej wody
Wykonanie:
- Drożdże dokładnie mieszamy z letnią maślanką oraz cukrem.
- Odstawiamy do podrośnięcia.
- Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, (gdyby ciasto wyszło za twarde dodajemy letnią wodę i ponownie wyrabiamy).
- Odstawiamy je do wyrośnięcia (ok. 20-30 min.).
- Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części.(Jeśli chcemy większe bułki dzielimy na 6 części)
- Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możemy je naciąć)
- Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
- Pieczemy w 180º.C przez ok. 15-20 min.
- Studzimy na kratce.