Mam dla Was propozycję na ciepłą kolację. Dodam więcej, na kolację wykwintną 🙂 Puszyste, drożdżowe bułeczki maczane w serowym sosie, smakują wyśmienicie.
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 dag drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki masła ( do posmarowania bułeczek )
sos serowy:
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki masła
- 350 ml mleka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 1/2 kulki sera mozarella (do posypania bułeczek)
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól
- pieprz
Ciasto: Wszystkie składniki ( o temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera i z użyciem haka do ciasta drożdżowego wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Potrwa to 1-1,5 godziny
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Patelnię bez plastykowych elementów lub okrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok.30cm wysmarować masłem, na środku umieścić niewielką miseczkę również wysmarowaną masłem. Wokół miski poukładać uformowane bułeczki, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia. ( ok. 30 min)
Sos: Masło rozpuścić na patelni. Wsypać mąkę i lekko zasmażyć ( jak do sosu beszamelowego) . Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, uważać, żeby nie utworzyły się grudki. Zagotować. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Mieszać do momentu rozpuszczenia sera. Doprawić bazylią, solą i pieprzem.
Wykonanie:
Gdy bułeczki wyrosną delikatnie wyjąć miseczkę. Bułeczki posmarować roztopionym masłem. W miejsce po misce wlać sos. Naczynie ustawić na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180ºC 35-40 minut , aż bułeczki ładnie się zezłocą. W połowie pieczenia zawartość patelni posypać startą mozarellą i ponownie wstawić do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut.Danie jest bardzo gorące!
Smacznego !
Cudowny pomysł z tym sosem,uwielbiamy takie pomysly. pozdrawiam alina
Cieszę się,że przepis przypadł do gustu 🙂