Dzisiejsza sałatka to na pierwszy rzut oka ciasto. Mnie przypomina jakiś jabłecznik z białkową pianką i kruszonką. Nic bardziej mylnego. Kruszonka to tarte żółtko, białkowa pianka to owszem białko, ale w postaci ugotowanej i utartej, a jabłka są w rzeczywistości tuńczykiem…… Ciekawe metamorfozy? A zaręczam, że do tego jeszcze całkiem smaczne, proste i szybkie. Zróbcie sobie taką sałatkę. Miny gości – bezcenne 🙂
Składniki:
- 36 krakersów solonych ( 3 warstwy po 12 ciastek )
- puszka tuńczyka w oleju*
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 120g żółtego sera
- pieprz
- 9 łyżek majonezu
- 3-4 łyżki keczupu
Wykonanie:
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 5-cioma łyżkami majonezu .
- Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju i wymieszać z keczupem.
- Jajka ugotować, obrać, oddzielić żółtka od białek i zetrzeć na grubych oczkach tarki ( oczywiście białka osobno od żółtek )
- Białka wymieszać z pozostałym majonezem
- Na ozdobnej tacy lub dobranej rozmiarowo blaszce (ew. naczyniu ceramicznym) ułożyć 12 krakersów
- Na krakersy wyłożyć masę serową, delikatnie wyrównać i przykryć drugą warstwą krakersów
- Teraz wyłożyć masę z tuńczyka i keczupu-przykryć trzecią warstwą krakersów
- Ciastka pokryć białkami wymieszanymi z majonezem
- Całość posypać startym żółtkiem
- Odstawić do lodówki na co najmniej 10 godzin ( aby krakersy nawilgły)
- Przed podaniem pokroić na porcje, ewentualnie ozdobić kleksem z majonezu
* warstwę tuńczykową można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań, można ją wymienić na szprotki w pomidorach, które rozgniatamy dokładnie widelcem, może być drobno pokrojona szynka konserwowa z majonezem i posiekanym selerem konserwowym, może też być pokrojony i usmażony kurczak, lub co tam Wam wpadnie do głowy. Każda wersja jest pyyyszna. 🙂