Buraczki w octowej zalewie

Buraczki w octowej zalewie

Na dworze co prawda pełnia lata, ale to w końcu wrzesien, chyba więc czas pomyśleć już o zimie. Pomimo suszy buraków  w ogródku dostatek. Wkładam je więc do słoików stosując od lat niezmiennie ten sam przepis, który otrzymałam od mojej kuzynki Lidzi. Jest rewelacyjny, buraki w zalewie przechowują się wspaniale. Nigdy  nie popsuł mi się ani jeden słoik i ani jeden nie został po zimie na półce w spiżarni. Szczerze polecam.

Skład:

  • 6 szklanek wody
  • 3/4-1 szklanki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 łyżeczek cukru

Buraki ugotować i obrać . Poukładać ciasno w słoikach, jeśli są bardzo duże-pociąć. Zalewę zagotować, ciepłą zalać buraki. Pasteryzować 15 min od zagotowania wody.

Buraczki w octowej zalewie

Buraczki w octowej zalewie

Po otwarciu słoika buraczki możemy zetrzeć lub pokroić, przyprawić majonezem lub chrzanem. Możemy zmiksować i ugotować  pyszną zupę burakową , wykorzystać do sałatki ( np. „śledzie pod pierzynką” ), lub zrobić z nimi co tylko przyjdzie nam do głowy.

Polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.