Mięciutkie paluchy drożdżowe z dodatkiem natki pietruszki , idealne jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do zup o kremowej konsystencji
Myślę, że będą Wam smakowały 🙂
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 30 g rozpuszczonego masła
nadzienie czosnkowe:
- 70 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i połowy porcji mleka zrobić zaczyn. Poczekać, aż podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok. półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak aby powstał prostokąt. Podzielić go na 6 części. Każdą zwinąć jak roladę. Końce nieco zrolować, aby nadać paluchom wrzecionowaty kształt . Środek naciąć głęboko i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować mlekiem
Piec ok 20 minut, w temp 180º C, aż ładnie się zezłocą.
Smacznego 🙂