Paluchy czosnkowe

Mięciutkie paluchy drożdżowe z dodatkiem natki pietruszki , idealne jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do zup o kremowej konsystencji
Myślę, że będą Wam smakowały 🙂

Paluchy czosnkowe

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła

nadzienie czosnkowe:

  • 70 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Masło przełożyć do miseczki. Wymieszać z posiekaną pietruszką i przeciśniętym czosnkiem.

Paluchy czosnkoweSposób wykonania:

Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i połowy porcji mleka zrobić zaczyn. Poczekać, aż podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok. półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak aby powstał prostokąt. Podzielić go na 6 części. Każdą zwinąć jak roladę. Końce nieco zrolować, aby nadać paluchom wrzecionowaty kształt . Środek naciąć głęboko  i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić  do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować mlekiem

Piec ok 20 minut, w temp 180º C, aż  ładnie się zezłocą.

 

Paluchy czosnkowe

Smacznego 🙂

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.