Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkamiSezon jabłkowy w pełni. Zapraszam więc na pyszne drożdżówki z jabłkowym nadzieniem. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i delikatne. Poza sezonem doskonale nadaje się do tego by nadziewać je nutellą lub ulubionym budyniem. Polecam do wypróbowania!

Drożdżówki z jabłkami

Składniki:

  •  50 dag mąki pszennej
  • 75 g margaryny lub masła
  •  250 ml mleka
  •  20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 50 g cukru

Ponadto:

  • mus jabłkowy (może też być nutella, budyń lub ulubiona marmolada)

Tłuszcz roztopić, dodać mleko o temperaturze pokojowej, drożdże oraz pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić  w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h).
Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnice i jeszcze raz dokładnie wyrobić.

Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Na każdy nakładać około łyżki musu jabłkowego. Zawijać według zamieszczonej poniżej instrukcji

Drożdżówki z jabłkami

Odstawić do wyrośnięcia na 15-20min. Piec w temperaturze 220ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. Można polukrować

Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.