Sezon jabłkowy w pełni. Zapraszam więc na pyszne drożdżówki z jabłkowym nadzieniem. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i delikatne. Poza sezonem doskonale nadaje się do tego by nadziewać je nutellą lub ulubionym budyniem. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 75 g margaryny lub masła
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 50 g cukru
Ponadto:
- mus jabłkowy (może też być nutella, budyń lub ulubiona marmolada)
Tłuszcz roztopić, dodać mleko o temperaturze pokojowej, drożdże oraz pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h).
Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnice i jeszcze raz dokładnie wyrobić.
Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Na każdy nakładać około łyżki musu jabłkowego. Zawijać według zamieszczonej poniżej instrukcji
Odstawić do wyrośnięcia na 15-20min. Piec w temperaturze 220ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. Można polukrować
SMACZNEGO!