Dziś polecają się u mnie miękkie, puszyste bułeczki z aromatycznym sosem pachnącym wanilią. Zapewniam, że ten deser zasmakuje nie tylko dzieciom
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1/1 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 20 g drożdży świeżych
- szczypta soli
Sos budyniowy
- 500 ml mleka
- 1/3 budyniu waniliowego na 0,5l mleka ( bez cukru)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
- Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odstawić na 15min do podrośnięcia.
- Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, olej – zmiksować.
- Wlać zaczyn drożdżowy i miksować około 10 minut aż zrobi się gładkie i jednolite ciasto.
- Misę przykryć ściereczką i odłożyć by ciasto podwoiło swoja objętość.
- Ciasto odgazować, przełożyć na stolnicę podsypana mąką i kilka razy zagnieść.
- Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. (wyszło mi 13 kulek0
- Formę na tatrę o średnicy 25 cm ( lub tortownicę) wysmarować olejem.
- Układać kulki z ciasta pozostawiając między nimi małe odstępy, aby ciasto mogło wyrosnąć.
- Włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec do zrumienienia około 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Sos budyniowy:
- Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać rozmieszany budyń i mieszając zagotować.
- Gorący sos przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i ostudzić.
- Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem i podawać ze sporą ilością sosu budyniowego.