Bułeczki odrywane z sosem budyniowym

Dziś polecają się u mnie miękkie, puszyste bułeczki z aromatycznym sosem pachnącym wanilią. Zapewniam, że ten deser zasmakuje nie tylko dzieciom

Bułeczki odrywane z sosem budyniowym

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1/1 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Sos budyniowy

  • 500 ml mleka
  • 1/3 budyniu waniliowego na 0,5l mleka ( bez cukru)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier puder

Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:

  1. Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odstawić na 15min do podrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, olej – zmiksować.
  3. Wlać zaczyn drożdżowy i miksować około 10 minut aż zrobi się gładkie i jednolite ciasto.
  4. Misę przykryć ściereczką i odłożyć by ciasto podwoiło swoja objętość.
  5. Ciasto  odgazować, przełożyć na stolnicę podsypana mąką i kilka razy zagnieść.
  6. Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. (wyszło mi 13 kulek0
  7. Formę na tatrę o średnicy 25 cm ( lub tortownicę) wysmarować olejem.
  8. Układać kulki z ciasta pozostawiając między nimi małe odstępy, aby ciasto mogło wyrosnąć.
  9. Włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec do zrumienienia około 25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Sos budyniowy:

  1. Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać rozmieszany budyń i mieszając zagotować.
  2. Gorący sos przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i ostudzić.
  3. Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem i podawać ze sporą ilością sosu budyniowego.

Bułeczki odrywane z sosem budyniowym

Bułeczki odrywane z sosem budyniowym

Bułeczki odrywane z sosem budyniowym

Bułeczki odrywane z sosem budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.