Hot dog

hot dog

Szybkie i smaczne domowe hot dogi, z dobrymi parówkami , nie mają nic wspólnego z kupowanymi w budkach fast foodami. Ich grubość możemy modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Wolimy więcej ciasta , używamy mniej parówek i odwrotnie. Ja używam zazwyczaj 9 parówek -hot dogi wychodzą dość grube.

składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 70 g masła
  • 90 ml mleka, ciepłego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
    dodatkowo:
  • 9  parówek ( używam Goodvalley)
  • 9 plasterków sera żółtego (można pominąć)
  • 1 białko do smarowania
  • ulubione zioła, ziarenka do posypania np. czarnuszka, mak, sezam

hot dog

wykonanie:

  1. Masło roztapiamy.
  2. Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
  3. Dodajemy mąkę wlewamy roztopione, jeszcze ciepłe  masło oraz  jajko, sól
    i zagniatamy hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego gładkie elastyczne ciasto.
  4. Odstawiamy ciasto na ok. 10 min do wyrośnięcia
  5. Następnie dzielimy na 9 równych części, z których formujemy prostokąciki (ok. 8cm x 14cm).
  6. Na każdym układamy po 1 plasterku sera żółtego i parówkę. Zwijamy i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.
  7. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i opcjonalnie posypujemy ziarenkami lub ziołami.
  8. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. w 180ºC.
  9. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami .

hot dog

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.