Szybkie i smaczne domowe hot dogi, z dobrymi parówkami , nie mają nic wspólnego z kupowanymi w budkach fast foodami. Ich grubość możemy modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Wolimy więcej ciasta , używamy mniej parówek i odwrotnie. Ja używam zazwyczaj 9 parówek -hot dogi wychodzą dość grube.
składniki na ciasto:
- 350 g mąki
- 20 g drożdży
- 70 g masła
- 90 ml mleka, ciepłego
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo: - 9 parówek ( używam Goodvalley)
- 9 plasterków sera żółtego (można pominąć)
- 1 białko do smarowania
- ulubione zioła, ziarenka do posypania np. czarnuszka, mak, sezam
wykonanie:
- Masło roztapiamy.
- Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
- Dodajemy mąkę wlewamy roztopione, jeszcze ciepłe masło oraz jajko, sól
i zagniatamy hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego gładkie elastyczne ciasto. - Odstawiamy ciasto na ok. 10 min do wyrośnięcia
- Następnie dzielimy na 9 równych części, z których formujemy prostokąciki (ok. 8cm x 14cm).
- Na każdym układamy po 1 plasterku sera żółtego i parówkę. Zwijamy i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.
- Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i opcjonalnie posypujemy ziarenkami lub ziołami.
- Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. w 180ºC.
- Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami .