Składniki:
- 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 370ml ciepłego mleka
- 8 g suchych drożdży
- 30g cukru
- 40 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
- Do miski robota wsypujemy mąkę, cukier, sól.
- Do ciepłego mleka dodajemy drożdże mieszamy i dolewamy do mąki.
- Wyrabiamy ciasto w robocie dosyć długo (ok.10min) aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Następnie dodajemy masło pokrojone w drobne kawałki i wyrabiamy ponownie aż do całkowitego połączenia.
- Przykrywamy ciasto ściereczka kuchenną i odstawiamy na ok 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie zagniatamy ciasto ponownie i dzielimy na ok 12 części. (części może być mniej lub więcej, w zależności od tego jak duże chcemy mieć bułeczki)
- Z każdej części formujemy kulkę, układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie każdą bułeczkę spłaszczamy w dłoniach i ponownie formujemy kuleczki
- Układamy gotowe uformowane bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wymiary 28x26cm).
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 40 min.
- Następnie delikatnie smarujemy bułeczki mlekiem, posypujemy sezamem (opcjonalnie) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160ºC
- Pieczemy 25 min (grzałka góra- dół).
- Studzimy na kratce.