Babka tulipanek to kolejna pyszna babeczka na blogu .Tym razem z dodatkiem majonezu, czyli tzw. pewniak.Nie zdarzył mi się jeszcze zakalec w babce, do której dodaje się majonez. Osoby, które są zdziwione tym dodatkiem zapewniam,że smak majonezu nie jest absolutnie wyczuwalny w gotowej babce. Babeczka jest bardzo puszysta, prawie biszkoptowa, pięknie rośnie, a warstwy tworzą oryginalny wzór.
Polecam .
Składniki : ( piekłam w keksówce o wymiarach 26/13 – mierzone u góry)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki proszę dać całą)
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki maku suchego (użyłam suchego, mielonego)
- parę kropli esencji migdałowej
- 3 łyżeczki kakao
- Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy majonez i jeszcze chwilkę miksujemy.
- Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość przy użyciu szpatułki.
- Masę dzielimy na trzy części, do jednej dajemy suchy mak (polecam suchy-mielony,ciasto jest delikatniejsze) do drugiej kakao, a do trzeciej parę kropli esencji migdałowej.
- Następnie masy wykładamy do foremki w kolejności: kakaowa, makowa i migdałowa.
- Ciasto pieczemy w 180ºC. przez około 50 min do 1 godziny (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego!