Babka rumowa z dodatkiem serka mascarpone jest zbliżona w smaku do babki piaskowej.Robi się ją bardzo szybko, ciasto delikatnie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Jeśli zadbamy o to,żeby składniki miały temperaturę pokojową nie musimy martwić się o zakalec . Ta babeczka z pewnością pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.
Składniki:
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 250 g mascarpone
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu
- 50 g rodzynek ( namoczonych wcześniej w rumie)
- 2-3 krople olejku rumowego ( opcjonalnie)
Wykonanie:
- Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mascarpone.
- Cienkim strumieniem wlewać olej .
- Dodać rum i aromat. Wymieszać.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
- Na koniec dodać rodzynki
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C.
- Formę na babkę z kominkiem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
- Ciasto wlać do formy.
- Piec 50-60* minut (koniecznie sprawdzić patyczkiem ! )
*Należy pamiętać,że im forma wyższa tym czas pieczenia dłuższy. W formach bardziej płaskich o większej średnicy babka upiecze się szybciej)
Przed podaniem udekorować według upodobań.
Smacznego 🙂