Paszteciki pasują na każdą okazję, robię je z różnym farszem. Może to być mięso z rosołu, pieczarki czy kapusta z suszonymi grzybami lub z pieczarkami. Za każdym razem smakują świetnie. Przepis na ciasto jest bardzo prosty i tani. Wypróbujecie?
SKŁADNIKI : ciasto
- 20g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szkl oleju
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 500g mąki pszennej
farsz
- 20 g suszonych grzybów
- 450 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
Grzyby zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na kilka godzin ( może być na noc). Ugotować je w wodzie, w której się moczyły. Następnie grzyby pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i drobno pokroić . Podsmażyć ją krótko na oleju. Kapustę pokroić i wrzucić do garnka, dodać grzyby razem z wodą, w której się gotowały . Całość przykryć i gotować do miękkości. Gdy zmięknie zdjąć z ognia i przełożyć na patelnię z podsmażoną cebulką. Przesmażyć chwilkę, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
WYKONANIE:
- Rozczyn: drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłego mleka, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia (około 30 minut.)
- .Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
- Odstawić je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok.1 godzina)
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na duży prostokąt, o grubości około 0,5cm,
- Wzdłuż nałożyć farsz, zawinąć i zlepić boki.
- Uformować rulon zlepienie umieszczając pod spodem.
- Ostrym nożem pociąć na paszteciki o długości około 4cm lub według uznania.
- Przełożyć na blaszkę, pozostawić na około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Można posypać paszteciki ( czarnuszka, sezam, mak itp. )
- Piec je w temp. 200ºC około 20 minut.