Po długim okresie fascynacji pizzą na grubym cieście przyszła pora na zupełnie inne wcielenie tego włoskiego przysmaku – nie dość, że na cienkim to jeszcze pieczona NA KAMIENIU 🙂 Różnica kolosalna i wszyscy domownicy zachwyceni smakiem.
Muszę przyznać, że jest trochę zachodu z samym przełożeniem surowej pizzy na rozgrzany kamień-ale trening czyni mistrza!!!
Składniki na ciasto: ( z tej proporcji otrzymamy 2 pizze o średnicy ok. 30 cm)
- ½ kg mąki pszennej chlebowej typ 650
- 7g suszonych drożdży (lub 1,5 dag świeżych)
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 320ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Można to zrobić robotem z hakiem do ciasta drożdżowego lub skorzystać z funkcji wyrabiania w maszynie do chleba
Składniki na sos:
- 500g przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów krojonych bez skórki)
- 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia i odparowania.
Wykonanie :
- Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę i położyć na dokładnie wysypanej mąką deseczce(łopatce, z której będziemy mogli zsunąć pizzę na rozgrzany kamień)
- Ciasto posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki- u mnie jest to zazwyczaj salami.
- Posypać tartym serem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C
- Kamień umieścić w piekarniku i nagrzewać go ok. 20 min
- Sprawnie zsunąć pizzę z deseczki na gorący kamień.
- Piec ok. 7-10 min
Pizza pieczona na kamieniu ma wspaniale chrupiący spód i mięciutkie ciasto. Krótki czas pieczenia nie powoduje przesuszenia wierzchu.