Idealny, soczysty, rozpływający się w ustach-po prostu pyyyszny ! Gdy dodać do tego prostotę wykonania nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować!
- ok. 1,2kg schabu,
- ok. 2 litry wody,
- 1/3 szklanki soli, (dałam trochę mniej)
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
Wodę wymieszać z majonezem i przyprawami tak, by utworzyła się w miarę jednolita zawiesina . Włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez 5 minut od momentu zawrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia zostawić do ostudzenia na całą noc.
Następnego dnia ponownie zagotować i gotować 5 minut, tak jak poprzednio.
Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie schab jest gotowy 🙂