Mam dla Was przepis na pyszne mięsko 🙂 Jest kruchutkie i aromatyczne, a ketchupowy sos dodaje mu pikantnego charakteru
Mięsko świetnie smakuje z ryżem lub ze świeżą bagietką.
Ponadto możemy zmienić rodzaj mięsa na schab,łopatkę lub szynkę, czyli użyjmy tego co lubimy a wyjdzie nam prawdziwa pychotka 🙂
Składniki: ( 5-6 porcji)
- 800 gramów wieprzowiny
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 średnie cebule
- 1/2 kg pieczarek
sos:
- 500ml pikantnego ketchupu ( u mnie Włocławek)
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 kopiasta łyżeczka ostrej musztardy (u mnie rosyjska)
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- spora szczypta chili lub pieprzu cayenne (opcjonalnie ale polecam użyć)
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry ok 2 cm i rozbijamy je lekko,
- Oprószamy solą i pieprzem czarnym, przysmażamy krótko na silnym ogniu na złocisty kolor i przekładamy na talerz.
- Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na złoto.
- Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, szklimy krótko na niewielkiej ilości oleju, odkładamy do miseczki.
- Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, przysmażamy, solimy i odkładamy do miseczki.
- Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą.
- W szerokim naczyniu żaroodpornym lub garnku,który będziemy mogli włożyć do piekarnika układamy plastry mięsa, następnie wykładamy cebulę i pieczarki, na końcu ,paprykę.
- Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem, tak by przykrył mięso.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC , wkładamy mięso i pieczemy około 60 min bez przykrycia ( po tym czasie naczynie przykryłam i zostawiłam w wyłączonym już piekarniku na 20 min, ale radzę spróbować- może nie będzie takiej potrzeby)
- W trakcie pieczenia warto 2-3 razy przemieszać mięso z sosem
Smacznego !