Karkówka w sosie ketchupowym

 Mam dla Was przepis na pyszne mięsko 🙂 Jest kruchutkie i aromatyczne, a  ketchupowy sos dodaje mu pikantnego charakteru
Mięsko świetnie smakuje z ryżem lub ze świeżą bagietką.
Ponadto możemy zmienić rodzaj mięsa na schab,łopatkę lub szynkę, czyli użyjmy tego co lubimy a wyjdzie nam prawdziwa pychotka 🙂

Składniki: ( 5-6 porcji)

  • 800 gramów wieprzowiny 
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 kg pieczarek

sos:

  • 500ml pikantnego ketchupu ( u mnie Włocławek)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 kopiasta łyżeczka ostrej musztardy (u mnie rosyjska)
  • 1/2 łyżeczki  czosnku granulowanego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  •  spora szczypta chili lub pieprzu cayenne (opcjonalnie ale polecam użyć)

Karkówka w sosie ketchupowymWykonanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry ok 2 cm i rozbijamy je lekko,
  2. Oprószamy solą i pieprzem czarnym, przysmażamy krótko na silnym ogniu na złocisty kolor i przekładamy na talerz.
  3. Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na złoto.
  4. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, szklimy krótko na niewielkiej ilości oleju, odkładamy do miseczki.
  5. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, przysmażamy, solimy i odkładamy do miseczki.
  6. Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą.
  7. W szerokim  naczyniu żaroodpornym lub garnku,który będziemy mogli włożyć do piekarnika układamy plastry mięsa, następnie wykładamy cebulę i pieczarki, na końcu ,paprykę.
  8. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem, tak by przykrył mięso.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC , wkładamy mięso i pieczemy około 60 min bez przykrycia ( po tym czasie naczynie przykryłam i zostawiłam w wyłączonym już piekarniku na 20 min, ale radzę spróbować- może nie będzie takiej potrzeby)
  10. W trakcie pieczenia warto 2-3 razy przemieszać mięso z sosem

 

Karkówka w sosie ketchupowym

Karkówka w sosie ketchupowym

 

Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.