Znacie lamparcika? Jeśli nie, koniecznie upieczcie ! Ciasto zachwyci Wasze dzieci Co więcej , posiada ono taką moc, że największe niejadki będą prosić o kolejną kromeczkę. Jego smak bardziej przypomina smak chałki niż typowej drożdżówki. Pracy przy nim też całkiem sporo, ale efekt wizualny wynagradza wszelkie trudy . Bardzo wam polecam !
Składniki:
- 380 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- 50 g cukru ( mozna dać 100g jeśli lubimy słodkie wypieki)
- 1 cukier waniliowy (mały)
- 4 g drożdży instant
- 50 g masła
- 1 łyżka ciemnego kakao+ 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka ciemnego kakao+ 1 łyżeczka mleka
- szczypta soli
Wykonanie:
- Do mleka dodać mąką ziemniaczaną, wymieszać i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
- Dodać masło i gotować do rozpuszczenia.
- Odstawić ,(przykryć folią )na 30- 40 minut do ostudzenia.
- Mąkę, cukry, sól oraz drożdże wymieszać.
- Dodać ostudzony budyń
- Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto podzielić na pół, następnie jedną kulę ciasta znowu podzielić na dwa, otrzymując w ten sposób 1/2 oraz 1/4 i 1/4 ciasta.
- Kakao wymieszać z mlekiem to uzyskania pasty w dwóch osobnych naczyniach
- Do jednej z mniejszych kulek dodać pastę z 1 łyżki kakao i 1 łyżki mleka,ciasto zagnieść, aż składniki się połączą.
- Do drugiej z mniejszych kulek dodać 1 łyżeczkę kakao i 1 łyżeczkę mleka i również zagnieść do połączenia
- Wyrobione kulki odstawić do wyrośnięcia.Po tym czasie każdą kulę ciast podzielić na 7 mniejszych kulek
- Kulki białego i ciemniejszego ciasta rozwałkować (osobno ) na dłuższy prostokąt ( zbliżony do długości formy, której używamy , u mnie 25 cm )
- Z jasnobrązowego ciasta uformować wałek o długości białego ciasta . Następnie owinąć wałeczek ciemnym ciastem, a potem białym.
- Z resztą kulek postąpić tak samo.
- Wałeczki włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzac do temp. 180º grzanie góra- dół.
- Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35- 40 minut aż wierzch będzie rumiany.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.