Mam dla Was dzisiaj przepyszne ciasto. Czekoladowy biszkopt nasączony rumowym ponczem w połączeniu z kremem o smaku nutelli, do tego kwaskowy dżem, herbatniki i bita śmietana. Wszystkie te smaki dopełniając się wzajemnie tworzą ciasto doskonałe.
biszkopt (forma 25 x 35 )
- 4 jajka
 - 2/3 szklanki cukru
 - 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 3 łyżki kakao
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
krem
- 200 g masła
 - 2 łyżki nutelli
 - 2 żółtka
 - 2 szklanki mleka
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 3 łyżki cukru
 
masa śmietankowa
- 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 2 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki mleka
 
dodatkowo
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych lub z czarnej porzeczki
 - ok. 16 sztuk herbatników maślanych
 - ok. 16 sztuk herbatników kakaowych
 
poncz
- 1/2 szklanki naparu z kawy
 - 3-4 łyżki rumu
 
Sposób wykonania:
- Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka.
 - Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
 - Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160º C.
 - Biszkopt wystudzić.
 - Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z rumem.
 - Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.
 - Budyń przykryć i wystudzić.
 - Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń.
 - Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
 - Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem
 - Wyłożyć masę . Wyrównać.
 - Ułożyć warstwę jasnych herbatników.
 - Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych
 - Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem
 - Żelatynę rozpuścić w mleku i wlać cienkim strumieniem do ubitej śmietany
 - Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
 - Przed podaniem ciasto oprószyć kakao
 



