Piękne, wiosenne, bardzo smaczne. Wykonane z tradycyjnego ciasta ucieranego.  To  jedne z moich ulubionych babeczek!  Doskonale poprawiają humor i wprawiają w dobry nastrój , nawet gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Mają jednak pewną wadę. Nie sposób poprzestać na jednej…..![]()

Składniki ( ok.8 sztuk )
- 110 g masła
 - 80 g drobnego cukru
 - 110 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 duże jajka
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 100 g drobinek czekoladowych do zapiekania lub posiekanej czekolady
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
 - W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
 - Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
 - Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
 - Na końcu wmieszać drobinki czekoladowe lub drobno posiekaną czekoladę
 - Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
 - Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.
 - Wyjąć, wystudzić na kratce.
 
Dodatkowo
- 120 ml śmietany kremówki 32 %( schłodzonej )
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 120 g mascarpone ( schłodzonego)
 - pianki marshmallow
 - skittlesy
 
Kremówkę i serek (mocno schłodzone) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 1łyżkę cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego,środek udekorować pokrojonymi na plasterki piankami.
Smacznego ![]()

