Zapraszam na gofry- pyszny, letni deser.
Lato bez gofrów to nie lato.
Z podanych składników otrzymacie ok. 10 pysznych, chrupiących gofrów.
Tajemnica tej chrupkości tkwi w mocno ubitych białkach i gofrownicy o dużej mocy.
W doborze dodatków niech ogranicza Was tylko Wasza fantazja 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 – 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Rozgrzać gofrownicę ( najlepsza o mocy 1200-1300W)
- Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę.
- Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
- Piec w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru.
- Studzić na kratce.
- Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂