Proponuję dziś bułkę wrocławską oczywiście domowego wypieku. Bez ulepszaczy antypleśniaczy, polepszaczy smaku i temu podobnych ustrojstw…. Nie jest może tak lekka jak chmurka, ale za to mięciutka, pulchna i pachnąca masełkiem. Znakomita z domową konfiturą, nutellą, serem, ale również z wędliną.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 125 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 opakowanie drożdży instant – 7g ( lub 1,5-2 dag* świeżych)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Drożdże, mleko , wodę, cukier i kilka łyżek mąki wymieszać i zostawić na ok.20 min do wyrośnięcia.
- Dodać sól, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, przygotowane miękkie masło oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.
- Ciasto ponownie wyrobić, uformować bułkę, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułkę posmarować rozmąconym jajkiem i naciąć.
- Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawic do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 10 minut w temperaturze 200ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 20 minut.
- Studzić na kratce.
* Należy pamiętać, że zmniejszając ilość drożdży trzeba wydłużyć czas wyrastania ciasta. Jeżeli więc zależy nam na czasie dodajmy ich 2 dag. Osobiście zawsze preferuję ilości minimalne- po prosty nie lubię posmaku drożdży w pieczywie 🙂