Boczek biały peklowany to kolejny przepis z wykorzystaniem mojej ulubionej praski, tym razem dla zwolenników raczej tłustej wędliny. Boczuś wychodzi wyśmienity-tyle w temacie Zróbcie, a nie pożałujecie!
Składniki:
- 70 dkg surowego boczku
- 2 łyżeczki soli do peklowania
- 2 łyżeczki żelatyny
- płaska łyżeczka papryki słodkiej
- płaska łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Wykonanie:
- Boczek umyć , dokładnie osuszyć. Pozbyć się skóry , przekroić na pół tak aby powstały dwie równe części.
- Wymieszać wszystkie przyprawy, peklosól i żelatynę i dokładnie natrzeć boczek.
- Następnie złożyć tak, aby się stykał w środku wierzchnią stroną .
- Na dnie szynkowaru ułożyć 2-3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela
- Mięso umieścić w szynkowarze , docisnąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
- Do garnka wlać taką ilość wody, aby sięgała około 2 cm poniżej krawędzi szynkowaru.
- Gotować na małym ogniu, pod przykryciem około 60 minut. Woda w garnku powinna utrzymywać temperaturę ok.80 ºC
- Po godzinie parzenia sprawdzić termometrem temperaturę wewnątrz wędliny. Idealna jest gdy wskazuje około 70ºC
- Wyjąć z wody i pozostawić do ostudzenia.
- Gdy jest chłodne wstawić do lodówki na kilka godzin ( np. na noc)
- Następnie polać szynkowar wrzątkiem, zdjąć sprężynę mocującą, odwrócić pojemnik i wysunąć boczek na deskę.
- Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.