Baleron gotowany

Baleron gotowany to nic innego jak pyszna wędlina do chleba. W erze wytworów sklepowych o jednakowym smaku, wprowadza do naszych kanapek coś innego, doprawionego naturalnymi przyprawami, zrobionego z mięsa  bez polepszaczy i uzdatniaczy. Nie ma co się rozpisywać, każdy wie w czy rzecz …. To do roboty kochani 

Składniki:

  • 1,5 kg chudego, w miarę wąskiego karczku

Zalewa:

  • 2 l przegotowanej, zimnej wody
  • 50 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka zwykłej soli ( można zrezygnować)
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Suche składniki zalewy umieścić w malakserze i miksować do otrzymania jednolitej pasty, którą będziemy mogli natrzeć nasz karczek

baleron gotowany

baleron gotowany

baleron gotowany

Natarty przyprawami karczek wkładamy w siatkę wędliniarską. Końce siatki związujemy sznurkiem. Mięso przekładamy do dużego naczynia ( u mnie szklane- do przechowywania żywności ) i zalewamy przegotowaną, chłodna wodą. Ważne jest, aby całe mięso było pokryte wodą.

baleron gotowany

Naczynie zamykamy lub owijamy folią i wstawiamy na ok. 10 dni do lodówki. Pamiętamy o tym, aby codziennie odwrócić mięso w naszej zalewie!

Po dziesięciu dniach w dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
Wkładamy do niej nasz baleron i gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. ( u mnie woda miała cały czas  temperaturę 90ºC)

Po wyłączeniu gazu mięso zostawia my w garnku na 2 godziny,
następnie wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową i po lekkim przestudzeniu
wkładamy na kilkanaście godzin ( np. na noc) do lodówki.

I to już koniec, pozostaje tylko degustować  

baleron gotowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *