Pączki III

Zapraszam na moje Pączki III .  To kolejny przepis na  karnawałowy smakołyk , który postanowiłam wypróbować. Pokazuje on, że pączki wcale nie muszą mieć w sobie tuzina jajek i paczki masła. Moje są całkowicie odchudzone, a przy tym baaardzo smaczne.  Choć  w tym sezonie najmodniejszym nadzieniem do pączków jest krem z masła orzechowego, to moje wystąpiły dziś klasycznie z marmoladką o smaku różanym .
Co prawda  do tłustego czwartku jeszcze trochę czasu zostało, ale wypróbować przepis nie zaszkodzi 😉

Pączki III

Składniki na   12 pączków

  • 450 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 60 g masła (roztopić i ostudzić)
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka alkoholu ( może być rum, amaretto czy spirytus)
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • marmolada o smaku różanym
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Przygotować zaczyn z drożdży ( w tym celu wymieszać w garnuszku 2-3 łyżki letniego mleka, 2 łyżki maki, łyżeczkę cukru i drożdże do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawić na 10-15 minut)
  2. Mąkę pszenną przesiać
  3. Dodać  wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki na ciasto oprócz masła.
  4.  Wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
  5. Wyrabiać dalej przez  kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie ( polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba).
  6. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( potrwa to ok 2 godzin)
  7. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić.
  8. Formować kulki,  ( jeśli chcemy idealnie równe paczki polecam posłużyc się wagą – moje miały po 75g 🙂 )
  9. Następnie odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną.
  10. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (na około 30- 40 minut)

Pączki III

11.Po wyrośnięciu  smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po                    mniej więcej 3 minuty z każdej strony.

12. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

13. Jeszcze ciepłe  nadziewać marmoladą przy pomocy szprycy i  oprószyć cukrem                 pudrem.

Pączki III

Pączki III

Pączki III

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.