Schab pieczony z ziemniakami.

Dzisiaj pomysł na obiadek jednogarnkowy. Gdy  nie ma czasu na gotowanie, ta propozycja będzie idealnym rozwiązaniem. Danie jest smaczne i efektowne, a jeżeli warunki sprzętowe nam pozwolą można wszystko przygotować rano , wstawić do piekarnika i zaprogramować godzinę, na którą zaplanowaliśmy obiad. To tyle, pozostało już tylko zajadać 

Składniki:

  •  ok.1,5 kg schabu
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża czerwona cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku (ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 2 duże szczypty soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • drobne ziemniaczki (ilość według zapotrzebowania)

Schab pieczony z ziemniakami

 

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół  lub kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Majonez mieszamy w misce z olejem, solą i przyprawą do ziemniaków .
  3. Do miski z przygotowaną mieszaniną wkładamy ziemniaki i dokładnie mieszamy.
  4. Umyte i dobrze osuszone mięso nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów, z tą różnicą, że nie docinamy go do końca.
  5. Mięso oprószamy solą (również między poszczególnymi kawałkami) .
  6. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki,
  7. Cebulę kroimy w plasterki.
  8. Półplasterki jabłek  podobnie jak plasterki cebuli wkładamy między plastry mięsa. Wierzch posypujemy chilli. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła niego umieszczamy ziemniaki.
  9. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na        2 godziny.
  10.  Około 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.

Schab pieczony z ziemniakami

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.