Kruche z kokosem i marmoladką

Kruche z kokosem i marmoladką to kolejne w tym sezonie ciasteczka , którymi chciałabym się z Wami podzielić. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Dodatek kokosu jeszcze bardziej podkreśla ich smak.
Przepis pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji , czyli naprawdę warty jest wypróbowania.

Składniki  ( wychodzi ok. 60 złożonych ciasteczek)

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru ( to ważne, jeśli zamienicie na zwykły cukier jego ziarenka nie rozpuszcza się w trakcie pieczenia i stworzą na naszych ciasteczkach czarne kropki)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • marmolada
  • 3-4 łyżki kokosu
  • 1 białko

Kruche z kokosem i marmoladką

  1. Mąkę przesiać i posiekać z masłem.
  2. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem z pomocą rózgi i dodać do mąki.
  3. Dodać cukier puder (jeśli ma grudki to  przesiać).
  4. Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia i wlać do reszty składników.
  5. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto.
  6. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i delikatne, łatwo się do wszystkiego przykleja i rozrywa).
  7. Wycinać ciastka okrągłą* foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem.
  8. W połowie ciastek wyciąć dziurkę.
  9. Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kokosem.
  10. Piec w temp. 200ºC na złoto,  około 10 minut.
  11. Po wystudzeniu ciasteczka bez kokosu smarować marmoladą i sklejać z ciasteczkami z kokosem. (Trzeba to robić bardzo delikatnie , bo ciasteczka łatwo się łamią. Marmoladę przed smarowaniem można lekko podgrzać dla łatwiejszego smarowania.)

*  ja wierzchy, czyli ciastka z dziurka wycinałam foremką do babeczek, stąd te ząbkowane ranty , ale można użyć nawet szklanki i np. zakrętki od butelki do robienia dziurek 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.