Oponki serowe

Oponki serowe to przysmak, bez którego nie obędzie się u nas żaden karnawał. I choć każdemu bardzo smakują to jakimś trafem nie pojawiają się one  w innych porach roku. W sumie tak samo jak pączki…. Może to i lepiej, bo kalorii w tych słodkościach co niemiara . Póki co jednak mamy karnawał, do wiosny jeszcze trochę czasu zostało więc zdążymy zrzucić wszelkie nadmiary…. A tak nawiasem chciałabym podzielić się zasłyszaną dziś informacją dotycząca osteoporozy .Otóż podobno badania naukowe dowiodły,że kobiety o bardziej obfitych kształtach są wielokrotnie mniej narażone na osteoporozę niż te, u których nie zarejestrowano żadnego tłuszczyku. Mało tego, młode dziewczyny, które otarły się o anoreksję mają jak w banku kłopoty z kośćmi w okresie menopauzalnym….
To co? Może po oponce? Tak ku zdrowotności 

Oponki serowe

Składniki: (33 sztuki)

  • 0,5 kg zmielonego lub przeciśniętego przez praskę twarogu półtłustego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja ( ja dałam  1 jajko, 2 żółtka)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18 %)
  • 1 – 2 łyżki octu lub spirytusu
  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia

Oponki seroweOponki serowe

Oponki serowe

Wykonanie:

  1. Z mąki, sera, cukrów, sody, jajek i śmietany, spirytusu  zagnieść ciasto, jeśli się lepi, podsypać mąką.
  2. Na dość obficie posypanej mąką stolnicy wałkujemy płat ciasta o grubości około 1 cm, wykrawamy kółeczka szklanką, a na środku robimy małe kółeczko np zakrętką od butelki.
  3. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru -trwa to bardzo króciutko
  4. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  5. Posypujemy cukrem pudrem.

Oponki serowe

 

Oponki serowe

 

 Oponki serowe

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.